Czy na dużej fermie świń, czy też w ich hodowli przyzagrodowej  każdego dnia w określonych odstępach czasu trzeba wykonać podobne prace i czynności. Hodowcy dobrze o tym wiedzą. Nie zawsze jednak radzą sobie  z racjonalnym zorganizowaniem pracy. A przecież staranne i terminowe wykonanie wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych ma ogromny wpływ na wyniki produkcyjne.  Organizacji dnia pracy na fermie loch i na fermie tuczników poświęcono w tej publikacji sporo miejsca.

W poszczególnych  rozdziałach, opracowanych przez specjalistów z Wydziału Nauk o Zwierzętach warszawskiej SGGW i  z krakowskiego Instytutu Zootechniki, zaprezentowano takie obszary zagadnień, jak: kryteria oceny użytkowości rozpłodowej loch, ocena wartości rzeźnej, porównanie wartości tucznej i rzeźnej z ekonomicznymi wynikami. Omówione też zostały wymagania dotyczące utrzymanie trzody chlewnej, żywienie wybranych grup produkcyjnych, planowanie produkcji świń i zasady organizacji dnia pracy na fermie. Jest to wyczerpujące kompendium wiedzy dla studentów kierunków zootechniki i hodowli zwierząt, słuchaczy kierunków doradztwa rolniczego i agroconsultingu. Ale jest to też lektura godna polecenia rolnikom i hodowcom.

Źródło: "Farmer" 24/2006