Ile kosztuje jezioro? Jak zmierzyć powierzchnię lustra jeziora? Od czego zależy przezroczystość wód? Jak zarybiać jeziora, potoki i rzeki. Na czym polega prawidłowa gospodarka rybacka.

Ekspoatacja jeziora to nie odławianie ryb! W każdym razie nie tylko. Nie można jej rozpatrywać poprzez wielkość masy ryb wyławianych. Eksploatacja to jeden z zabiegów, mających na celu prawidłowe zagospodarowanie jeziora.

Książka „Gospodarka rybacka na wodach otwartych” traktuje m.in. o typach jezior: sielawowych, leszczowych, sandaczowych, linowo-szczupakowych i karasiowych, ich zarybianiu, stratach, spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza i wielu innych zagadnieniach.

Osobny jej fragment stanowią zasady ogólne prawnej własności wód i metody wyceny jezior. Podejścia, metody i techniki stosowane przy takich wycenach mają charakter złożony ( przy wycenie bierze się pod uwagę m.in. wartość gruntów pod wodami), ale logiczny i przejrzyście przedstawiony. Przeprowadzono w niej też symulację takiej wyceny dla działki nad jeziorem Sątyrz. Zakres wyceny obejmował ustalenie wartości rynkowej jeziora szczupakowo-linowego. Jak doszło do wyliczenia wartości gruntów pod wodami (7,60 ha) na sumę 18 662 zł, warto prześledzić w książce.

Jest to dobry przewodnik do ćwiczeń, merytorycznie związany z programem studiów na Wydziale Rybactwa i Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Szczecinie.  Może też stanowić pożyteczną lekturę dla osób zawodowo związanych z rybactwem śródlądowym. 

Książkę w cenie 14,50 zł można kupić w siedzibie Wydawnictwa: 71-466  Szczecin, ul. Doktora Judyma 22, tel. 0 91 454-16-39.

Źródło "Farmer" 09/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!