Ach, ten Bałtyk, jaki on jest młody! Liczy sobie zaledwie 10 tys. lat. Jego historia rozpoczyna się pod koniec ostatniego zlodowacenia. Ach, ten Bałtyk, dlaczego on jest słodki? Przynajmniej w porównaniu z innymi morzami. Bo, po pierwsze, ma wąskie i płytkie połączenie z najbliższym morzem otwartym, czyli Północnym, przez to jest izolowany od Wszechoceanu, i niewiele wód oceanicznych doń wpływa, a po drugie  250 rzek, dopływających do tego morza, powoduje jego wysłodzenie.

O historii Bałtyku, specyficznych warunkach środowiskowych, bilansie wód, faunie i florze bałtyckiej można przeczytać w książce „Oceanografia biologiczna”. A więc o wszystkim, czym zajmuje się oceanografia biologiczna, mówiąc inaczej: biologia morza, czyli nauka o morzu. Książka godna polecenia dla studentów oceanografii i rybołówstwa morskiego oraz tych wszystkich, którzy interesują się procesami zachodzącymi w morzu i organizmami morskimi z racji  wykonywanego zawodu czy też prywatnych pasji.

Książkę w cenie 22  zł można kupić w siedzibie Wydawnictwa: 71-466 Szczecin, ul. Doktora Judyma 22. Tel. 0 91 454-16-39 albo w księgarni PAN lub w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Źródło "Farmer" 09/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!