Od czego zależy kształt główki kapusty? Kiedy najlepiej zbierać brukselkę? Jakie gatunki fasoli są uprawiane w Polsce, jakie warunki powinien spełniać czosnek przeznaczony do obrotu? Czy pszenica zajmuje największy areał powierzchni gruntów ornych na świecie? Odpowiedzi na te pytania dostarczy Czytelnikowi publikacja – prawdziwe kompendium wiedzy na temat warzyw, roślin okopowych, zbożowych, owoców krajowych i egzotycznych, przypraw oraz grzybów uprawnych. Książka zawiera szczegółowe charakterystyki tych grup surowców roślinnych. W opisach roślin uwzględniono ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części poświęconej poszczególnym gatunkom zawarte zostały informacje na temat budowy części użytkowej, wartości odżywczej, a także wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej.

Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ale nie tylko, bo konsumpcją interesujemy się wszyscy.

Źródło: "Farmer" 18/2006