Z tej książki nie dowiemy się „dlaczego ogórek nie śpiewa”, ale poza tym dowiemy się wszystkiego! O uprawie towarowej i amatorskiej ogórków, przeznaczonych głównie do spożycia na surowo oraz do przetwórstwa. Czytelnik znajdzie tu dane o rejonach, w których panują najkorzystniejsze warunki do uprawy ogórków, o wymaganiach klimatycznych, wodnych, glebowych i o sposobach pielęgnacji, dokarmiania i ochronie przed chorobami i szkodnikami. Przedstawione też zostały metody przyspieszania zbiorów tego warzywa w uprawie polowej oraz system uprawy w tunelach niskich i wysokich bez ogrzewania. W publikacji zaprezentowana została oryginalna metoda produkcji rozsady ogórków w wysokim tunelu foliowym, ogrzewanym tylko biologicznie. Taka rozsada może być gotowa do sadzenia w cieplejszych rejonach kraju już w pierwszej dekadzie kwietnia.

Źródło: "Farmer" 15/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!