PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uprawa papryki w polu

Autor: Anna Bernat

Dodano: 28-11-2006 12:19

Tagi:

Halina Buczkowska, Wydawnictwo Plantpress. Kraków



Papryka po polsku. Słodka bądź ostra. Niekiedy piekielnie paląca. Niezastąpiona przyprawa do potraw. Warzywo, które opłaca się uprawiać papryka

Papryka, wywodząca się z krajów o zdecydowanie ciepłym klimacie (jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa) od dawna uprawiana była u nas w szklarniach i cieplarniach foliowych. Natomiast ostatnio coraz popularniejsza staje się uprawa polowa tego warzywa. Obecnie na Lubelszczyźnie, a więc tam, gdzie mamy klimat dość ciepły i łagodny, można zobaczyć kilku- lub nawet kilkunastohektarowe plantacje papryki. Pojawienie się odmian dostosowanych do uprawy w mniej korzystnych warunkach klimatycznych sprawiło, że uprawa papryki coraz częściej staje się alternatywą dla dotychczasowych producentów pomidorów dla przetwórstwa.

Wszystkim zainteresowanym tą rośliną warzywną polecamy publikację „Uprawa papryki w polu” autorstwa prof. Haliny Buczkowskiej.

Autorka wskazuje przede wszystkim wielkie plusy papryki, jej niepowtarzalne walory smakowe i to, że w porównaniu z uprawą pomidorów nie wymaga ona tak dużych nakładów pracy i środków, dzięki obecnym relacjom cenowym z uprawy papryki na takiej samej powierzchni można uzyskać większy dochód niż z uprawy pomidora. Choć naturalnie trzeba wiedzieć, że na rynku owoców świeżych papryka z naszego pola nie będzie mogła konkurować z dorodniejszymi i atrakcyjniejszymi owocami, pochodzącymi spod osłon. Ale do przetwórstwa nada się znakomicie.

W książce znajdziemy wyczerpujące i w sposób przejrzysty zaprezentowane wiadomości o doborze odmian, wymaganiach klimatycznych i glebowych, stanowiskach, produkcji rozsady, terminach sadzenia, sposobach pielenia, a także o chorobach i szkodnikach zagrażających papryce. Autorka podaje również spis podstawowej literatury na temat tego warzywa. Jest to mały, ale pożyteczny poradnik.

Źródło: "Farmer" 14/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!