Papryka po polsku. Słodka bądź ostra. Niekiedy piekielnie paląca. Niezastąpiona przyprawa do potraw. Warzywo, które opłaca się uprawiać papryka

Papryka, wywodząca się z krajów o zdecydowanie ciepłym klimacie (jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa) od dawna uprawiana była u nas w szklarniach i cieplarniach foliowych. Natomiast ostatnio coraz popularniejsza staje się uprawa polowa tego warzywa. Obecnie na Lubelszczyźnie, a więc tam, gdzie mamy klimat dość ciepły i łagodny, można zobaczyć kilku- lub nawet kilkunastohektarowe plantacje papryki. Pojawienie się odmian dostosowanych do uprawy w mniej korzystnych warunkach klimatycznych sprawiło, że uprawa papryki coraz częściej staje się alternatywą dla dotychczasowych producentów pomidorów dla przetwórstwa.

Wszystkim zainteresowanym tą rośliną warzywną polecamy publikację „Uprawa papryki w polu” autorstwa prof. Haliny Buczkowskiej.

Autorka wskazuje przede wszystkim wielkie plusy papryki, jej niepowtarzalne walory smakowe i to, że w porównaniu z uprawą pomidorów nie wymaga ona tak dużych nakładów pracy i środków, dzięki obecnym relacjom cenowym z uprawy papryki na takiej samej powierzchni można uzyskać większy dochód niż z uprawy pomidora. Choć naturalnie trzeba wiedzieć, że na rynku owoców świeżych papryka z naszego pola nie będzie mogła konkurować z dorodniejszymi i atrakcyjniejszymi owocami, pochodzącymi spod osłon. Ale do przetwórstwa nada się znakomicie.

W książce znajdziemy wyczerpujące i w sposób przejrzysty zaprezentowane wiadomości o doborze odmian, wymaganiach klimatycznych i glebowych, stanowiskach, produkcji rozsady, terminach sadzenia, sposobach pielenia, a także o chorobach i szkodnikach zagrażających papryce. Autorka podaje również spis podstawowej literatury na temat tego warzywa. Jest to mały, ale pożyteczny poradnik.

Źródło: "Farmer" 14/2006

Podobał się artykuł? Podziel się!