Opłacalność hodowli bydła mięsnego zależy od sposobu chowu i poniesionych nakładów. Bydło powinno być utrzymywane z jak najmniejszymi  nakładami finansowymi. Bydło można chować prawie bez budynków, najlepiej na pastwiskach.  Henryk Jasiorowski wraz z wnukiem, studentem SGGW utrzymuje bydło „w centrum polskich sadów”, niedaleko Grójca, gdzie ziemia jest bardzo droga. Jak przyznaje, robi to dlatego, że ma dostęp do tanich wytłoków jabłczanych, które są odpadem przy produkcji soku jabłkowego. Wytłoki jabłczane są kiszone i w zasadzie skarmiamy je przez cały rok. Pasza treściwa jest zadawana tylko młodzieży. Wytłoki są paszą jednostronną, bogatą w energię, ale mają mało białka. GP Bielany jest ona wzbogacana mocznikiem. Wiosną bydło jest żywione także żytem ozimym, które jest uprawiane w przedplonie. Przebywa także na pastwiskach, choć tych jest niewiele.

Buhaje zostały wysoko ocenione przez Instytut Zootechniki.

Podobał się artykuł? Podziel się!