Czy polski przemysł spożywczy jest zaawansowany technologicznie?

- Zdecydowanie tak. Skala inwestycji poczynionych w ostatnich 20 latach jest gigantyczna. To zmieniło oblicze polskiej branży spożywczej, to zmieniło oblicze produktów, które ta branża oferuje. Ten poziom innowacyjności dostrzegamy na każdym etapie przetworzenia, począwszy od rolnika, który uprawia to w skali wielkotowarowej, idąc przez przetwórcę, który stosuje najbardziej zaawansowane technologie, idąc przez logistykę gdzie wykorzystujemy naprawdę efektywne sposoby dotarcia do punktów handlowych i popatrzy także na polski handel, który również wykazuje niezwykłą żywotność - komentuje prezes Maspeksu.

Czyli polskie rolnictwo i sadownictwo nadążają za rozwojem branży spożywczej?

- Powiem więcej – polskie sadownictwo z pewnością, a rolnictwo prawdopodobnie wyprzedza to, co możemy spotkać na rynkach zewnętrznych. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości - podsumował Krzysztof Pawiński.