Zazwyczaj ceny trzody chlewnej są najwyższe w połowie sierpnia, we wrześniu lekko spadają, natomiast w październiku i listopadzie spadki są już znaczne.

W poprzednich pięciu latach w tym okresie cena spadała przeciętnie o 78 gr/kg. W tym roku było zupełnie inaczej - w porównywalnym okresie cena wzrosła o 63 gr/kg! W tym kontekście ostatnie podwyżki wydają się jeszcze bardziej zaskakujące.

Trzoda jest już bardzo droga także w stosunku do kurcząt. Za kilogram żywca wieprzowego obecnie trzeba zapłacić o 50 proc. więcej niż za kilogram kurcząt brojlerów. Ostatnio podobna sytuacja wystąpiła na krótko pod koniec 2008 roku.

Wiele osób zadaje sobie dziś pytanie o to, co dalej z cenami świń. Wydaje się, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, przed samymi świętami, kiedy zakłady zmniejszą tempo pracy, cena może się lekko obniżyć. Zazwyczaj ceny wyraźniej spadają w styczniu i na początku lutego. Ale dziś już chyba niczego nie można być pewnym - ten rok pokazał, że rynek potrafi zaskakiwać - oceniają analitycy BGŻ.