Z rozmów, które przeprowadził Reuters z analitykami i handlowcami wynika, że notowania cukru surowego w Nowym Jorku mają wzrosnąć do średnio 13 centów za funt na koniec 2015 roku (około 287 USD/t), a w 2016 roku mają wynieść średnio 14,5 cts/lb (około 320 USD/t).

W lipcu 2015 roku cukier surowy notowano po ok. 262 USD/t. Według analiz podwyżka na koniec roku od tego poziomu wyniosłaby 9 proc, a w przyszłym o 22 proc.

W pierwszej połowie 2015 roku notowania cukru utrzymywały się na najniższym poziomie od ponad sześciu lat.

Notowania cukru białego w Londynie mają wynieść na koniec 2015 roku 378 SUD/t, a w 2016 roku średnio 395 USD/t. W lipcu 2015 roku cukier biały notowano średnio po 361 USD/t, oznaczałoby to podwyżki odpowiednio o 5 i 9 proc. Wskazuje to na nominalnie duże podwyżki, zwłaszcza w przypadku cukru surowego. Jednak jeśli bierze się pod uwagę tegoroczne spadki, to zwyżki będą niewielkie.

Ankietowani oczekują, że światowy rynek w sezonie 2015/16 wejdzie w fazę deficytu, który wyniesie 2,2 mln ton. Rok wcześniej nadwyżka wyniosła 2,7 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadwyżki.

Podobał się artykuł? Podziel się!