Według argentyńskiego ministerstwa rolnictwa w 2017 r. tym południowoamerykańskim kraju dokonano uboju w sumie 6,4 mln świń.

W porównaniu z 2012 r. stanowiło to wzrost o 68 proc. Produkcja wieprzowiny w ubiegłym roku wyniosła 566,084 tys. ton tusz z kością. To o 70 proc. więcej niż w 2012 r. i o ponad 8 proc. więcej niż w 2016 r.

Argentyńczycy coraz chętniej jedzą wieprzowinę. Średnie spożycie tego mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca w 2017 roku wzrosło o około 9 proc. do 14 kg. W porównaniu z 2012 r. było to o 64 proc. więcej.

Wielkość eksportu wieprzowiny pozostała na bardzo niskim poziomie, ale według danych ministerstwa również ostatnio znacznie wzrosła w porównaniu z poprzednimi latami. W 2017 r.  wyniosła ona 10 tys. ton półtusz z kością, czyli około 56 proc. więcej niż w 2016 r.

Argentyński minister rolnictwa zadowolony był w szczególności ze wzrostu eksportu jako dowodu dobrego rozwoju branży. Zapowiedział, że rząd będzie nadal poszukiwał nowych rynków zbytu. Jednym z celów, na przykład, jest objęcie dostawami Chin, które są bardzo ważnym rynkiem dla wieprzowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!