"W związku z przewidywanym utrzymaniem się cen detalicznych wieprzowiny na wysokim poziomie, spożycie tego mięsa w 2013 r. może ulec zmniejszeniu o 1-2 kg na mieszkańca w porównaniu z 2012 r." - napisano w kwartalnej prognozie.

Analitycy ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wieprzowego kosztować będzie 5,60-5,90 zł, zaś w grudniu 2013 r. 5,40-5,80 zł.

"Aktualny stan i struktura pogłowia trzody chlewnej, pomimo zwiększonego importu świń, wskazują, że krajowa produkcja żywca wieprzowego w całym 2013 r. będzie znacząco mniejsza niż w roku poprzednim. IERiGŻ-PIB szacuje, że produkcja żywca wieprzowego w pierwszym półroczu 2013 r. była o 10 proc. mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 1.050 tys. ton. W drugiej połowie 2013 r. produkcja może być również o około 10 proc. mniejsza niż w porównywalnym okresie 2012 r. i może wynieść 950 tys. ton" - dodano.

Eksperci Agencji przewidują, że w 2013 r. pod koniec lipca w Polsce może być o około 8 proc. mniej trzody chlewnej ogółem niż przed rokiem, a w końcu listopada - o około 6 proc. mniej niż rok wcześniej.

"Z uwagi na malejącą krajową podaż żywca wieprzowego IERiGŻ-PIB przewiduje, że w 2013 r., pomimo osłabienia złotego wobec euro, import wieprzowiny wyniesie około 800 tys. ton, tj. o 11 proc. więcej niż w 2012 r. Natomiast eksport wieprzowiny może wzrosnąć o 6 proc., do około 620 tys. ton" - dodano.

"Decydujący wpływ na wysokość krajowych cen skupu żywca wołowego w prognozowanym okresie będą miały ceny wołowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro, ponieważ około 80 proc. polskiej produkcji wołowiny jest eksportowane, głównie do krajów UE" - napisano w prognozie.

"Wzrost produkcji wołowiny w Polsce, bariera popytu krajowego na to mięso i rosnąca konkurencja na rynku unijnym ze strony dostawców wołowiny z krajów trzecich spowodują, że w 2013 r. krajowe ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się na poziomie niższym niż w 2012 r." - dodano.

Eksperci ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wołowego kosztować będzie 6,10-6,40 zł, zaś w grudniu 2013 r. 6,20-6,60 zł.

"W związku z wysokimi cenami mięsa wołowego, w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce prawdopodobnie utrzyma się na bardzo niskim poziomie, zbliżonym do notowanego w roku poprzednim" - dodano.

Zdaniem ekonomistów struktura pogłowia bydła daje podstawę do prognozowania wzrostu produkcji żywca wołowego w 2013 r.

"Według szacunku IERiGŻ-PIB w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego w Polsce mogła ukształtować się na poziomie około 360 tys. ton, tj. o 5 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r." - napisano.