PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ARR: Ceny wieprzowiny i drobiu w IV kwartale będą spadać

Ceny wieprzowiny oraz drobiu w okresie od września do grudnia br. będą spadać, zaś wołowina podrożeje - podaje Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie. Produkcja wieprzowiny w tym roku znacząco spadnie rdr, zaś wzrośnie produkcja wołowiny oraz drobiu.



"W związku z przewidywanym utrzymaniem się cen detalicznych wieprzowiny na wysokim poziomie, spożycie tego mięsa w 2013 r. może ulec zmniejszeniu o 1-2 kg na mieszkańca w porównaniu z 2012 r." - napisano w kwartalnej prognozie.

Analitycy ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wieprzowego kosztować będzie 5,60-5,90 zł, zaś w grudniu 2013 r. 5,40-5,80 zł.

"Aktualny stan i struktura pogłowia trzody chlewnej, pomimo zwiększonego importu świń, wskazują, że krajowa produkcja żywca wieprzowego w całym 2013 r. będzie znacząco mniejsza niż w roku poprzednim. IERiGŻ-PIB szacuje, że produkcja żywca wieprzowego w pierwszym półroczu 2013 r. była o 10 proc. mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 1.050 tys. ton. W drugiej połowie 2013 r. produkcja może być również o około 10 proc. mniejsza niż w porównywalnym okresie 2012 r. i może wynieść 950 tys. ton" - dodano.

Eksperci Agencji przewidują, że w 2013 r. pod koniec lipca w Polsce może być o około 8 proc. mniej trzody chlewnej ogółem niż przed rokiem, a w końcu listopada - o około 6 proc. mniej niż rok wcześniej.

"Z uwagi na malejącą krajową podaż żywca wieprzowego IERiGŻ-PIB przewiduje, że w 2013 r., pomimo osłabienia złotego wobec euro, import wieprzowiny wyniesie około 800 tys. ton, tj. o 11 proc. więcej niż w 2012 r. Natomiast eksport wieprzowiny może wzrosnąć o 6 proc., do około 620 tys. ton" - dodano.

"Decydujący wpływ na wysokość krajowych cen skupu żywca wołowego w prognozowanym okresie będą miały ceny wołowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro, ponieważ około 80 proc. polskiej produkcji wołowiny jest eksportowane, głównie do krajów UE" - napisano w prognozie.

"Wzrost produkcji wołowiny w Polsce, bariera popytu krajowego na to mięso i rosnąca konkurencja na rynku unijnym ze strony dostawców wołowiny z krajów trzecich spowodują, że w 2013 r. krajowe ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się na poziomie niższym niż w 2012 r." - dodano.

Eksperci ARR przewidują, że we wrześniu 2013 r. kg żywca wołowego kosztować będzie 6,10-6,40 zł, zaś w grudniu 2013 r. 6,20-6,60 zł.

"W związku z wysokimi cenami mięsa wołowego, w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce prawdopodobnie utrzyma się na bardzo niskim poziomie, zbliżonym do notowanego w roku poprzednim" - dodano.

Zdaniem ekonomistów struktura pogłowia bydła daje podstawę do prognozowania wzrostu produkcji żywca wołowego w 2013 r.

"Według szacunku IERiGŻ-PIB w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego w Polsce mogła ukształtować się na poziomie około 360 tys. ton, tj. o 5 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r." - napisano.

"(...) w drugiej połowie 2013 r. produkcja wołowiny w Polsce może wynieść około 380 tys. ton, tj. o 1 proc. więcej niż przed rokiem. W całym 2013 r. produkcja żywca wołowego w Polsce prawdopodobnie wyniesie 740 tys. ton, tj. o 3 proc. więcej niż w roku poprzednim" - dodano.

IERiGŻ-PIB prognozuje, że w całym 2013 r. polski eksport wołowiny i cielęciny może wzrosnąć do około 325 tys. ton, tj. o 1 proc. w porównaniu z 2012 r., a import może wynieść około 20 tys. ton, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej.

"Biorąc pod uwagę zwiększony popyt wewnętrzny na mięso drobiowe oraz duże zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych, szczególnie ze strony krajów UE, ceny kurcząt brojlerów w drugiej połowie 2013 r. mogą kształtować się na poziome wyższym niż w analogicznym okresie 2012 r." - napisano w prognozie.

Uwzględniając wahania sezonowe ekonomiści ARR prognozują, że przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów we wrześniu mogą wynieść 4,10-4,30 zł/kg, zaś w grudniu 3,90-4,20 zł/kg.

"W 2013 r. przewidywany jest dalszy wzrost produkcji drobiu do około 2.440 tys. ton. Wzrost produkcji będzie stymulowany nadal rosnącym popytem na mięso drobiowe z uwagi na przewidywane wysokie ceny mięsa czerwonego. Mniejsza dynamika wzrostu produkcji drobiu w porównaniu z 2012 r. będzie rezultatem rosnących kosztów produkcji i prognozowanego spowolnienia wzrostowej tendencji w eksporcie" - napisano.

Agencja oczekuje, że w całym 2013 r. eksport może wynieść około 700 tys. ton, tj. o 12 proc. więcej niż w 2012 r.

"Przewiduje się, że w całym 2013 r. przywóz drobiu do Polski może być o 5 proc. większy niż w 2012 r. i wynieść około 90 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał głównie charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa" - dodano. -

Zdaniem ARR wzrostowa tendencja w popycie na drób prawdopodobnie utrzyma się (...) w 2013 r. "Większej konsumpcji drobiu będzie sprzyjał przewidywany wysoki poziom cen mięsa wieprzowego i wołowego, zarówno z produkcji krajowej, jak i z importu" - napisano.

Zgodnie z prognozą IERiGŻ-PIB, w 2013 r. spożycie drobiu w Polsce może wynieść 27,5 kg na mieszkańca i częściowo zrekompensować spadek spożycia wieprzowiny. Mniejsza niż w 2012 r. dynamika przyrostu spożycia będzie wynikiem spodziewanej bariery popytowej wynikającej ze spadku siły nabywczej krajowych konsumentów" - dodano.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!