Natomiast jeżeli porówna się ceny prognozowane na koniec czerwca br. do cen z analogicznego okresu 2014 r., to jedynie za bydło, kurczaki oraz pszenicę będzie można uzyskać zbliżone ceny.

Według ekspertów, pszenica marcu 2015 r. może kosztować 680-710 zł/t, a w czerwcu 690-740 zł/t. Pszenica konsumpcyjna podrożeje (w stosunku do średniej ceny z listopada 674 zł/t) do 710-740 zł/t, a w czerwcu do 720-770 zł/t.

Na wzrost cen mogą też liczyć producenci żyta. Eksperci przewidują, że w marcu zboże to będzie kosztowało 530-560 zł za tonę, (531 zł/t - w listopadzie), a w czerwcu 540-580 zł/t.

Tani będzie żywiec wieprzowy. W listopadzie średnio za kg żywca płacono 4,41 zł; zdaniem ekspertów w kolejnych miesiącach jeszcze on potanieje - w marcu do 4,10-4,30 zł/kg, a w czerwcu 4,20-4,50 zł/kg. Spadek cen żywca wieprzowego utrzymuje się prawie w całej UE w listopadzie 2014 r. wzrost cen zakupu trzody chlewnej odnotowano jedynie w Danii, Belgii, Austrii i Słowenii. Według GUS, spada opłacalność produkcji trzody chlewnej.

Na niewielki wzrost cen mogą liczyć producenci bydła. W listopadzie średnio bydło rzeźne kosztowało 5,65 zł za kg. W marcu ceny powinny wynosić 5,60-5,90 zł/kg, a w czerwcu 5,60-6,0 zł/kg. A ceny młodego bydła rzeźnego w marcu mogą wynosić 5,80-6,10 zł/kg, a w czerwcu 5,80-6,20 zł/kg - prognozują eksperci.

Podrożeją brojlery w stosunku do cen z listopada u.br. (3,46 zł/kg). W opinii ekspertów, w marcu mogą one kosztować 3,50-3,70 zł/kg, a w czerwcu 3,60-3,90 zł/kg czyli tyle co rok wcześniej.

Według ARR, na większy zarobek nie będą mogli liczyć w najbliższym półroczu producenci mleka. Cena mleka będzie utrzymywała się na zbliżonym jak obecnie poziomie (1,24 zł za litr). W marcu ceny mleka mogą osiągnąć 122-128 zł/100 litrów, a w czerwcu 120-128 zł/100 l.

Spadną ceny masła w blokach w marcu mogą osiągnąć 12,80-13,40 zł/kg, a w czerwcu 12,80-13,70 zł/kg. Mleko odtłuszczone w proszku może kosztować w marcu 9,00-9,40 zł/kg, a w czerwcu 8,80-9,40 zł/kg.