Wynika to z kontroli wydajności mleka w Centralnej Grupie Roboczej Austriackich Hodowców Bydła (ZAR).

Średnia wydajność wszystkich kontrolowanych krów w od października 2016 r. do września 2017 r. wynosiła 7 434 kg mleka. Odpowiadało to wzrostowi o 9 kg na krowę rocznie. Średnie poziomy tłuszczu i białka pozostały stabilne odpowiednio na poziomie 4,14 proc. i 3,41 proc.

Według ZAR, w sezonie kontrolnym 2016/2017, ponad 80 proc. z 537 373 austriackich krów mlecznych było dojonych w jednej z 2096 kontrolnych hodowli. Udział ten był wyższy niż kiedykolwiek w historii testów wydajności i jakości.

Zgodnie ze zmianą strukturalną liczba krów mlecznych wzrosła o 2500 sztuk lub o 0,5 proc, rok do roku, ale liczba krów mlecznych w kontrolnych hodowlach spadła o 490 (2,3 proc.). Również rolnicy z sektora mleczarskiego zmniejszyli pogłowie o 1064 sztuk (3,4 proc.) do 30 468 sztuk w ciągu ostatniego sezonu kontroli. W całej Austrii kontrolowano średnio 21,5 krowy na gospodarstwo. Liczba ta wzrosła w ciągu ostatnich dziesięciu lat o 6,1.

Najwyższą średnią wydajność miało stado 38 krów w Burgenlandzie, a najmniejszą liczące 12 krów w Tyrolu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!