Analitycy BGŻ prognozują, że w tym czasie dalszej redukcji ulegnie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w pozostałych krajach UE. W Polsce może ono po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej poziomu 13 mln sztuk.
 
Nie będzie też dużym zaskoczeniem jeżeli stan pogłowia trzody chlewnej za lipiec br. będzie niższe o kilkanaście procent niż rok wcześniej. Redukcja pogłowia tym razem obejmie także zwierzęta na ubój – dalej ograniczając, i tak już bardzo niską krajową bazę surowcową dla ubojni trzody chlewnej.

Będzie to prawdopodobnie prowadziło do wzrostu cen trzody chlewnej i tym samym kosztów produkcji zakładów mięsnych z branży.

Już w lipcu br. za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,75 PLN (średnia arytmetyczna według danych MRiRW) wobec 4,58 PLN w czerwcu br. W warunkach umacniającego się powoli złotego zwiększa się również konkurencja importowanego mięsa z zagranicy. W związku z powyższym presja na marżę przedsiębiorstw z branży może wzrosnąć, co zazwyczaj jest przyczyną spadku cen w skupach.