Zgodnie z aktualnymi danymi dotyczącymi handlu zagranicznego, eksport chłodzonej i mrożonej wieprzowiny zmniejszył się o około 20,1 tys. ton lub o 4,2 proc. do 453, 930 tys. ton. Główną tego przyczyną był spadek sprzedaży wieprzowiny do Chin, który zmniejszył się do 35 720 ton, czyli o prawie połowę w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponadto eksport do Hongkongu spadł o 17 proc. do 69, 820 ton.

Inne kraje kupiły jednak więcej wieprzowiny z Brazylii w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 roku. Dotyczyło to Rosji, największego klienta, która kupiła 204,430 tys. ton (12 proc. wzrost) w porównaniu z tym samym okresie poprzedniego roku. Najbardziej dynamicznie rozwijał się eksport do Argentyny. Wielkość dostawy do tego kraju wzrosła o prawie 50 proc. do 22,860 tys. ton. Nastąpił również wzrost sprzedaży wieprzowiny do Singapuru i Urugwaju.

W przeciwieństwie do Brazylii i UE, USA były w stanie znacząco zwiększyć wywóz wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Według amerykańskiej organizacji zajmującej się eksportem mięsa (USMEF) sprzedaż z krajów trzecich, w tym przetwory wzrosła o 8,0 proc. do 1,79 mln ton. Nastąpił spadek eksportu do Chin o 13 proc. do 241,130 tys. ton, który został zrekompensowany wyższą sprzedażą do Meksyku o 15 proc. do 586 tys. ton. Zauważalnie więcej wieprzowiny sprzedawali również amerykańscy eksporterzy do Korei Południowej i kilku krajów Ameryki Południowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!