PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Brexit odbija się na notowaniach giełdowych

Brexit odbija się na notowaniach giełdowych Soja straciła wartość na skutek wyprzedaży kontraktów oraz w w wyniku dużej niepewności na rynkach akcji i walut w obliczu głosowania nad wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 28-06-2016 08:30

Tagi:

Na giełdzie towarowej w Chicago terminowy kontrakt na soję obniżył się. Obniżkę w ciągu tygodnia odnotował też kontrakt na rzepak, na giełdzie Euronext w Paryżu.



Sierpniowy kontrakt na rzepak obniżył się przez tydzień o 2,2 proc. do 356,3 Euro/t wobec 382,3 Euro/t (-6,8 proc.) przed dwoma tygodniami. Oznacza to obniżenie wartości o 26 Euro/t podążające za redukcją notowań soi oraz spadkową tendencją na rynkach towarowych.

Na południu Europy rozpoczęły się zbiory rzepaku, których poziom ma być nieco mniejszy niż rok wcześniej. Presja nowych zbiorów może ciąć jego wartość do zakończenia zbiorów w Unii, a zawirowania związane z Brexitem mogą skutkować dalszymi wahaniami. Na rynku rzeczywistym staniała większość surowców oleistych oraz śruty, natomiast oleje roślinne wykazały różne trendy.

Na giełdzie w Winnipeg w Kanadzie Canola w kontrakcie na lipiec br. w ostatnim tygodniu mocno staniała o 7,1 proc. do 473,2 CAD/t, na skutek wyprzedaży kontraktów oraz sprzyjającej rzepakowi aury na kanadyjskich polach.

Na giełdzie towarowej w Chicago lipcowy kontrakt terminowy na soję w ciągu tygodnia obniżył wartość o 0,9 proc. do 413,2 USD/t. Soja straciła wartość na skutek wyprzedaży kontraktów oraz spadkowych tendencji na rynku kukurydzy przy dużej niepewności na rynkach akcji oraz walut w obliczu głosowania nad wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.

Tymczasem Ministerstwo Rolnictwa Argentyny zwiększyło prognozy zbiorów soi w bieżącym sezonie z 57,6 mln t do 58 mln t. Rynek soi cechuje obecnie duża chwiejność i podatność na spekulacje wielkich graczy. Trudno zatem przewidzieć kierunki zmian cen w dłuższym terminie, informuje FAMMU/FAPA za Reuters. Na kolejny sezon 2016/17 wstępnie przewiduje się wzrost produkcji i podaży soi, jednak równolegle jej spożycie powinno również wzrosnąć.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!