Można to było łatwo zauważyć po strategii największych zakładów mięsnych. W niektórych skupach skoki cen były imponujące.

Największym zaskoczeniem okazały się zakłady mięsne PKM Duda, które bez względu na sezon nie ulegają zbytnio koniunkturze na rynku i zawsze do tej pory mieściły się w 10 – cio groszowych wahaniach cennika. Jednak teraz, sytuacja znacznie się zmieniła w drugiej połowie sierpnia w przeciągu jednego tygodnia, właśnie te zakłady podniosły swój cennik w klasyfikacji EUROP dla klasy E, aż o 50 gr w górę na każdym kilogramie tuszy.

W pozostałych skupach ceny wynosiły od 5,5 do 6,25 zł/kg tuszy w klasie E, przy czym większość utrzymuje cenę powyżej 6 zł/kg. Za wysokomięsne tusze w klasie S można było dostać maksymalnie 6,4 zł/kg nie licząc przy tym indywidualnych dodatków i premii.

Mniejsze zmiany są obserwowane przy żywcu wieprzowym tam ceny zmieniają się wolniej i trudno je podbić w szczególności przy oddawaniu do ubojni małych partii zwierząt.  Przeciętne ceny żywca w 34 tygodniu mieściły się w przedziale od 4,60 do 4,85 zł/kg netto.