Średnio w pierwszych trzech tygodniach miesiąca cena skupu tych warzyw wynosiła 2,85 zł/kg i była o 17 proc. niższa niż przed rokiem (dane IERiGŻ-PIB, ministerstwo rolnictwa).  Na bardzo niskim poziomie kształtują się ceny ogórków spod osłon. W analogicznym okresie zmniejszyły się średnio o 27 proc. do poziomu wynoszącego średnio 1,18 zł/kg. Dynamika spadku cen tych warzyw przyspieszyła w czerwcu. W ostatnich czterech tygodniach (25.05-23.06)  przeciętna cena skupu tych warzyw obniżyła się aż o 66 proc. do poziomu 0,78 zł/kg.

Przyczyną spadku cen zarówno pomidorów jak i ogórków szklarniowych jest ich mniejsza sprzedaż na rynki zewnętrzne, spowodowana wprowadzonym przed rokiem rosyjskim embargiem. Według danych Eurostatu, w trzech pierwszych kwartałach sezonu 2014/2015 eksport pomidorów z Polski obniżył się o 25 proc. rok do roku do 52 tys. t, ogórków szklarniowych natomiast o 19 proc. do 5,4 tys. t. O ile skutki embarga, ze względu na niską podaż w krajach Unii, były mniej odczuwalne dla producentów w roku poprzednim, to w tym roku mogą być one bardziej widoczne. Historycznie eksport pomidorów i ogórków do Rosji na większą skalę zaczynał się w czerwcu. Dodatkowo presję na spadek cen stwarza większa produkcja w krajach zachodnich, zwłaszcza, jeśli chodzi o ogórki. Dotyczy to krajów Beneluksu, jak też Hiszpanii.

Podobał się artykuł? Podziel się!