Mniej dynamiczne zwyżki odnotowano w przypadku cen produktów oleistych (+2 proc). Natomiast ceny mięsa spadły o ok. 1,7 proc., a ceny przetworów mlecznych były dosyć stabilne (spadek o 0,27 proc. względem poprzedzającego miesiąca). W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,1 punktów, (200,8 w czerwcu 2012 r.) i był o 7,83 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 231,2 punktów.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który po pięciomiesięcznym spadku był w analizowanym okresie stabilny, w lipcu siągnął poziom 172,9 punktów. Ceny podstawowych przetworów nie były jednak statyczne. Ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP) wzrosły w analizowanym okresie o 2,7 proc. co zrekompensowało 4,2 proc. zniżkę cen masła - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny spadły o 1 proc., natomiast ceny serów utrzymywały się na poziomie z czerwca. Od początku
bieżącego roku ceny artykułów mleczarskich spadły średnio o 16 proc., a największą dynamikę spadkową odnotowano w przypadku masła (-27 proc.).

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny - wyjaśnia FAMMU/FAPA.