Według monitoringu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena skupu kapusty młodej w połowie maja br. wynosiła 1,84 zł/szt. i była o 48 proc. wyższa w relacji rocznej. O 34 proc. rok do roku zwiększyły się ceny kapusty pekińskiej (2,28 zł/szt.), a o 52 proc. rok do roku ceny sałaty (1,08 zł/szt.). Wyższymi cenami charakteryzują się również ceny warzyw szklarniowych. Pomidory szklarniowe podrożały w relacji rocznej o 24 proc. do poziomu 4,59 zł/kg (średnia cena w pierwszej połowie maja), a ogórki szklarniowe o 17 proc. do 2,68 zł/kg. Wyższe ceny spowodowane mogły być mniejszą podażą na rynku krajowym, związaną z gorszymi niż przed rokiem wschodami warzyw wiosną, a także prawdopodobnie zmniejszeniem powierzchni zasiewów warzyw.

Gdyby ta została ograniczona w sposób istotny, ceny warzyw mogą być wyższe w relacji do sezonu poprzedniego również w kolejnych miesiącach. Ważnym elementem będzie jednak wysokość plonów w kraju i produkcja na rynkach zagranicznych. Wzrosty hamować może wciąż rosyjskie embargo, które zostanie utrzymane przynajmniej do końca lipca br. W przypadku warzyw takich jak kapusta czy też kalafiory, Polskę obowiązuje wciąż embargo fitosanitarne, które zostało wprowadzone pod koniec lipca 2014 r., przed wprowadzeniem embarga politycznego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!