W porównaniu z 2015 r. w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2016 r. import wzrósł z 518 tys. ton do 1,28 mln ton.

Wzrost importu wieprzowiny spowodowany był przede wszystkim z powodu niewystarczającej produkcji w Chinach, racjonalizacji stada podstawowego i wprowadzenia rygorystycznych barier związanych z ochrona środowiska uniemożliwiających rozwój produkcji.

Dominującym dostawcą wieprzowiny na chiński rynek była UE 873 tys. ton w ciągu trzech kwartałów 2016 r. Wśród jej członków dominowały: Niemcy - 263 tys. ton, Hiszpania -208 tys. ton, Dania - 135 tys. ton i Wielka Brytania - 33 tys. ton.

Import z krajów poza UE w tym samym okresie 2016 r. wyniósł 405 tys. ton, z czego z USA -172 tys. ton, z Kanady -138 tys. ton i z Brazylii - 61 tys. ton.