Przywóz pszenicy od stycznia do maja br. osiągnął 2,2 mln ton (wzrost o 67,3 proc. rok do roku), soi 37 mln ton (wzrost o 20 proc.), a wołowiny zwiększył się o 14 proc.

Jak twierdzi ministerstwo rolnictwa, znaczny import powinien spowodować postępujący spadek cen na chińskim rynku.

Ceny wielu produktów rolnych wyprodukowanych w Chinach są wyższe niż ceny na rynku międzynarodowym. Wynika to z wyższych kosztów produkcji. Wyjątkiem jest kukurydza, której cena w Chinach w pierwszej połowie roku była zbliżona do poziomu międzynarodowego.

Według chińskich analityków branży mleczarskiej, średnia cena produktów mleczarskich w Chinach jest, o co najmniej 20 proc. wyższa niż w UE co wynika z wyższych kosztów produkcji spowodowanych ograniczeniami takich zasobów jak woda i pastwiska.

W związku ze wzrostem importu w Chinach spadały od początku roku ceny warzyw, wieprzowiny, drobiu i jaj.

Jednak ceny takich produktów jak wieprzowina i jaja mogą ponownie wzrosnąć w drugiej połowie roku.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!