Najludniejszy kraj świata produkuje dwa razy więcej wieprzowiny niż drugi światowy producent, czyli UE, której łączna produkcja w 2015 r. wyniosła około 54 mln ton.

Największym światowym eksporterem sprzedającym rocznie około 2,5 mln ton wieprzowiny są Niemcy. W 2015 r. 370 tys. ton, albo 15 proc. trafiło do Chin. Prawie 200 tys. ton stanowiły jadalne podroby (bez wątroby), około 110 tys. ton mrożone elementy półtusz wieprzowych, jaka szynki i łopatki łącznie z kośćmi.

Niemcy prowadzą również wewnątrzunijny handel wieprzowiną i dostarczyły w 2015 r. do Włoch i Holandii odpowiednio 370 i 270 tys. ton wieprzowiny.

Niemcy zakupiły w tym samym czasie również pewne ilości wieprzowiny: na przykład 360 tys. ton w Danii i 270 tys. ton w Belgii.

Drugim światowym eksporterem wieprzowiny były Stany Zjednoczone, które w 2015 r. sprzedały zagranicę 2,4 mln ton wieprzowiny, z czego 700 tys. ton do Meksyku.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!