Niskie ceny świń rzeźnych w 2015 r. sprawiły, że producenci ograniczyli ich pogłowie. To z kolei spowodowało od połowy 2016 r. znaczny wzrost cen żywca rzeźnego i wzrost importu wieprzowiny.

W 2016 r. wzrosła chińska produkcja wołowiny o 2,4 proc. do 7,20 mln ton w porównaniu do 2015 r. Była to najwyższa produkcja od 10 lat. Przyczyniła się do tego obok zwiększonych ubojów krów, także susza w Mongolii Wewnętrznej, skutkująca redukcją pogłowia bydła. Według prognoz w 2017 r. nastąpi stagnacja lub nawet spadek produkcji wołowiny.

Produkcja drobiu w Chinach w 2016 r. wzrosła o 3,4 proc. do 18,9 mln ton.

Większa też była produkcja owiec i jagniąt. W porównaniu z 2015 r. zwiększyła się ona o 4,2 proc. do 4,59 mln ton.