Po rekordowym chińskim imporcie w 2016 r. w nadchodzącym roku oczekiwany import na tym samym poziomie.

Produkcja wieprzowiny w USA nadal ma rosnąć. Silny dolar i niepewność przyszłości w relacjach handlowych z Meksykiem i Chinami stanowią potencjalne przeciwności dla amerykańskich producentów. Obecnie USA są największym eksporterem wieprzowiny do Chin.  

Według amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA), w październiku br. eksport wieprzowiny do Chin wyniósł 210 936 ton, czyli o 14 proc. więcej niż w najlepszym miesiącu od marca 2014 r. Wartość eksportu wieprzowiny w październiku br. wyniosła 521,1 mln dolarów amerykańskich, czyli o 16 proc więcej  niż przed rokiem.

Od stycznia do października br. eksport wieprzowiny wzrósł o 6 proc. w porównaniu z 2015 r. do 1,86 mln ton, a wartość eksportu wzrosła o 3 proc. do 4,79 mld dolarów.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!