Jak wynika z danych konfederacji duńskiego przemysłu rolnego i spożywczego (L & F), Chiny opublikowały dane dotyczące swojego handlu zagranicznego w 2017 roku. Kraj ten sprowadził w tym czasie łącznie 1,22 mln ton świeżej i mrożonej wieprzowiny. Było to o około 403,500 ton mniej niż w roku rekordowego importu, czyli 2016.

Wielkość chińskich zamówień na produkty uboczne uboju świń spadła mniej gwałtownie do 1,24 mln ton  (o 6,5 proc.). Holenderski Rabobank spodziewa się nieco wyższych wielkości importu wieprzowiny w 2018 r., przemawiają za tym niższe zapasy w Chinach, a i ceny są niższe niż w 2017 r.

Wielkimi przegranymi na chińskim rynku w ubiegłym roku były Dania i Niemcy. Duńscy dostawcy odnotowali spadek sprzedaży świeżej i schłodzonej wieprzowiny z 44,2 proc. do 88,730 ton. Dla niemieckich eksporterów sytuacja nie wyglądała dużo lepiej, a spadek wyniósł sprzedaży wyniósł 38,5 proc. do 211,780 ton. Niemcy straciły swoje miejsce, jako najważniejszy dostawca na rzecz Hiszpanów, których wielkość wywozu do Chin spadła o 8,7 proc. do 237,510 ton.

Działalność niemieckich i duńskich eksporterów również nie była udana, jeżeli chodzi o dostawy do Chin ubocznych produktów uboju świń. Chiny kupiły ich w Niemczech 147,110 ton, czyli o 31,6 proc. mniej niż rok wcześniej. Zakupy w Danii spadły o 23,7 proc. do 144, 250 ton. Za to hiszpańskie dostawy tych produktów w 2017 r. wzrosły o 15 proc. do 125,160 ton.

Nie tylko kraje UE, ale także inni globalni eksporterzy mięsa wieprzowego ucierpieli w 2017 r. w związku ze zmniejszeniem zakupów wieprzowiny przez Chiny. Na przykład Brazylia sprzedała do Chin prawie 40 proc. mniej świeżych i mrożonych towarów osiągając eksport w wysokości 48,720 ton. USA odnotowały spadek sprzedaży o 23,1 proc. do 165,740 t. Umiarkowanie spadły dostawy kanadyjskie, bo  o 6,9 proc. do 166,760 ton.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!