W 2014 r. uprawy w Chinach prowadzone były na 5,64 mln ha.

Chińskie ministerstwo rolnictwa dąży od tego by ziemniaki w przyszłości stały się czwartym podstawowym gatunkiem roślin uprawnych dla chińskich konsumentów. Dotychczas były nimi: ryż, pszenica i kukurydza.

W Chinach sproszkowane ziemniaki stosowane są też, jako dodatek do makaronów i niektórych gatunków pieczywa.

Poprzez rosnącą powierzchnie uprawy ziemniaków w Chinach rząd zamierza zaspokoić coraz większy popyt na żywność.

Produkcja zbóż łącznie z ryżem w Chinach od 2004 r. wzrosła o ponad 200 mln ton do 600 mln ton, choć zbiory zbóż w 2016 r. po raz pierwszy nie były wyższe niż w poprzednim roku.

Według Banku Światowego, popyt na zboża w Chinach będzie nadal rósł i w 2020 r. powinien osiągnąć około 670 mln ton.

Przy braku możliwości znacznego zwiększenia produkcji ryżu, pszenicy i kukurydzy z powodu braku powierzchni, na której można je uprawiać i niskiej rentowności tej produkcji, rozwiązaniem może być uprawa ziemniaków.

Wymagają one tylko 30 proc. wody niezbędnej dla uprawy ryżu i mogą być uprawiane w bardziej suchych i chłodniejszych regionach, a bulwy mają wysoką wartość odżywczą.

Podobał się artykuł? Podziel się!