2015 r. był szczególny dla chińskiego importu wieprzowiny. W Chinach przy wysokich cenach pasz i niskich trzody chlewnej na początku roku zmniejszyła się rentowność produkcji. Po spadku wielkości stad wzrosła cena hurtowa trzody chlewnej.

W 2015 r. eksport wieprzowiny do China z krajów UE wzrósł w porównaniu z 2014 r. o 57 proc. do 680,1 tys. ton. Niemcy prawie podwoiły swój eksport. Wieprzowina z UE była szczególnie atrakcyjna dla rynku chińskiego po osłabieniu się euro wobec dolara i przy ogromnej podaż po wprowadzeniu embarga przez Rosję.

W tym samym czasie łączny import wieprzowiny z USA i Kanady wzrósł ze 195,7 tys. ton r. do 197,4 tys. ton. Jednak import z USA spadł o 13 proc. Wieprzowina z USA była mniej atrakcyjna cenowo, a poza tym Chiny nie zezwalają na używanie w produkcji trzody chlewnej rectopaminy, którą stosuje znaczna część amerykańskich producentów trzody chlewnej.

W drugiej połowie 2016 r. spodziewany jest wzrost pogłowia trzody chlewnej w Chinach, przy wysokich cenach hurtowych żywca. Biorąc pod uwagę te czynniki oraz spowolnienie chińskiej gospodarki, chiński import trzody chlewnej w 2016 r. może być niższy niż w 2015 r.