Może to wprowadzać konsumentów w błąd i utrudni im stworzenie zdrowego, odżywczego i zrównoważonego jadłospisu.

Reakcja ta została wystosowana podczas wspólnego posiedzenia grupy ds. żywienia i aktywności fizycznej oraz platformy UE ds. żywienia, aktywności fizycznej i zdrowia. Sekretarz generalny Copa-Cogeca, powiedział, że UE już kilka lat temu odrzuciła system oznaczeń barwnych na etykietach środków spożywczych i napojów znany, jako „system świateł drogowych”, gdyż wprowadzałby on konsumentów w błąd.

Sprzeciwiamy się tej inicjatywie, gdyż oznaczanie kolorami obejmuje tylko niektóre składniki odżywcze i całkowicie ignoruje pełny wkład produktów rolnych w naszą dietę.

Produkty rolne są koniecznym źródłem różnych składników odżywczych pozwalających na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, nie można, więc ich zrównać tylko do wartości energetycznej, soli, cukru czy tłuszczu. Zawierają wiele różnych witamin (A, B1, B2, B3, B5, B7, B7, B12, C, D, E, K, kwas foliowy), błonnik, niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe i minerały jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen oraz cynk.

Wszystkie produkty rolne mają swoje miejsce w zaleceniach żywieniowych i są ważnym elementem zrównoważonej diety. - powiedziała przewodnicząca grupy roboczej „Artykuły spożywcze”. Unijni rolnicy i ich spółdzielnie chcą pomóc konsumentom dowiedzieć się więcej na temat żywności i zbilansowanego jadłospisu. Pomóżcie nam położyć kres wprowadzającym w błąd informacjom i dezorientacji będących konsekwencją tych systemów – zaapelowała.

Podobał się artykuł? Podziel się!