Wraz z IBMA (International Biocontrol Manufacturers Association), Copa i Cogeca podczas wydarzenia w PE, którego gospodarzami byli posłowie do PE Giovanni La Via i Pavel Poc, położyły nacisk na korzyści wynikające ze stosowania biopestycydów do ochrony upraw równocześnie ostrzegając, że system regulacyjny dotyczący zatwierdzania produktów jest zbyt czasochłonny, co stanowi zagrożenie dla niektórych kluczowych dostaw żywności.

Przewodniczący IBMA, Willem Ravensberg, powiedział, że popyt na biopestycydy naprawdę wzrasta, gdyż są one bardziej przyjazne dla środowiska, wiążą się z niższym ryzykiem i są bardziej zrównoważone niż inne środki ochrony roślin. Każde przedsiębiorstwo w sektorze ochrony roślin zajmuje się biopestycydami. Poważną przeszkodą na drodze do rozwoju przemysłu jest jednak nadmiernie biurokratyczny system regulacyjny w UE oraz czasochłonny proces zatwierdzania. Co więcej, czas oczekiwania na rejestrację wynosi niemal dwa lata od momentu zgłoszenia produktu. Należy opracować szybki system bezpośredni połączony z systemem wstępnego zatwierdzania, abyśmy mogli szybciej wprowadzać produkty na rynek.

Przewodniczący grupy roboczej „Kwestie fitosanitarne” Copa-Cogeca ostrzegał, że bez środków ochrony roślin tracimy 30-40 proc. żywności. Ze względu na to, że zapotrzebowanie na żywność ma wzrosnąć o 60 proc. do 2050 r. rolnicy potrzebują skutecznego i zrównoważonego zestawu środków, zawierającego pestycydy niskiego ryzyka, by skutecznie kontrolować szkodniki i choroby. Muszą one być w stanie zwalczyć zarówno aktualnie występujące szkodniki i choroby jak i te nowe, które dopiero mogą się pojawić. Dotychczas na szczeblu UE wydano zezwolenia jedynie na trzy substancje czynne niskiego ryzyka i cztery substancje podstawowe. To za mało. Sytuacja jest szczególnie niepokojąca w przypadku specyficznych upraw, takich jak warzywa i owoce, zboża, nasiona, kwiaty i rośliny, których produkcja będzie zagrożona jeśli nie zostaną wprowadzone rozwiązania skrojone na miarę. W związku z tym apelujemy do decydentów politycznych UE, by wprowadzili przyśpieszoną procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie nowych substancji czynnych niskiego ryzyka, by zapewnić wystarczające dostawy wysokiej, jakości żywności, które będą niezbędne ze względu na wzrost liczby ludności.

Większość konsumentów opowiada się za pestycydami niskiego ryzyka. W związku z tym konieczny jest prostszy i szybszy proces autoryzacji pestycydów niskiego ryzyka oraz działania prowadzące do ich częstszego stosowania.