Przemawiający na wydarzeniu otwierającym kampanię przewodniczący Copa powiedział, że korzyści związane ze spożywaniem wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i jajek, a także mięsa koziego i króliczego są oczywiste. Produkty te stanowią doskonałe źródło białka. Przemysł hodowlany ma znaczenie z punktu widzenia rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich, gdzie często brakuje alternatywnych źródeł zatrudnienia. Jednak hodowcy muszą ciągle stawiać czoła wyzwaniom, rosnącym cenom mediów i ogólnie wzrastającym kosztom produkcji.

Dodatkowo, UE przyspieszyła negocjacje o wolnym handlu z Mercosurem. Przewidujemy, że ewentualne porozumienie uderzy w branżę rolniczą, przede wszystkim w sektor wołowiny. W tej chwili produkty importowane z krajów tamtego regionu nie spełniają wysokich unijnych wymagań w zakresie ochrony środowiska, bezpieczeństwa i dobrostanu zwierząt.

Celem, zaplanowanej na dwa lata, kampanii jest zwiększenie świadomości w kwestii wysokich standardów produkcyjnych obowiązujących w UE oraz podkreślenie roli, jaką odgrywa branża hodowlana dla rozwoju, zatrudnienia i środowiska, a także pokazanie korzyści, wynikających z konsumpcji mięsa poprzez popularyzowanie prostych przepisów pozwalających walczyć ze stereotypowym myśleniu o konsumpcji mięsa.

Jaka powiedział wiceprzewodniczący Copa, sektor mięsny jest częścią unijnej strategii w zakresie biogospodarki. Spółdzielnie rolnicze udzielają także swoim członkom porad w zakresie tego, jak zoptymalizować wydajność ekonomiczną, środowiskową i społeczną, tworząc plany działania pozwalające na wprowadzanie możliwie najlepszych standardów produkcyjnych. Położył także nacisk na konieczność walki z nieuczciwymi praktykami w łańcuchu żywnościowym, które uniemożliwiają rolnikom osiągnięcie lepszych zysków z tytułu sprzedawanych towarów.

Na wydarzeniu inicjującym kampanię pokazane zostały nowe dokumenty, które przybliżyły korzyści, wynikające z istnienia europejskiej branży mięsa wołowego, cielęcego i wieprzowego, a także przedstawiły inicjatywy podejmowane przez europejskie spółdzielnie rolnicze i samych rolników, które mają pozwolić na stworzenie gospodarki jeszcze bardziej przyjaznej środowisku i sprawić, aby sektor był bardziej rentowny. Hodowcy bydła, na przykład, tworzą i utrzymują trwałe użytki zielone, dzięki czemu możliwe jest zachowanie wysokiego poziomu bioróżnorodności. Jednocześnie, hodowcy trzody chlewnej, razem z przedstawicielami Copa – Cogeca, europejskim przemysłem rolno-spożywczym, weterynarzami, przewoźnikami i organizacjami pozarządowymi starają się tworzyć dobrowolne inicjatywy, aby jeszcze podwyższyć standardy w zakresie dobrostanu zwierząt.

Uczestnicy mogli obserwować pokazy gotowania na żywo i próbować dań przygotowanych przez szefów kuchni. 

Podobał się artykuł? Podziel się!