Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie – informuje FAMMU/FAPA.

Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2 proc. do 168,15 mln ton.

Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem.

Import ma wzrosnąć o 5 proc. do 52,3 mln ton, a eksport o 4 proc. do 59,2 mln ton.

Zapasy końcowe zostały oszacowane na 38,23 mln ton (mniej o pół procent), co stanowi 22,7 proc. zużycia. Współczynnik ten obniży się o 0,7 pp. w skali roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!