PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Cukier będzie drożał

Cukier będzie drożał Do końca roku cukier surowy ma być droższy o ok 25 proc, a biały o 14 proc. Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 30-03-2016 18:47

Tagi:

Cukier surowy jest obecnie najdroższy od prawie półtora roku. Ostatni tydzień przyniósł silną podwyżkę notowań cukru na giełdach przede wszystkim w odpowiedzi na zwiększone prognozy deficytu cukru w sezonie 2015/16.



Rabobank zwiększył swoją prognozę deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 4,7 do 6,8 mln t. Rewizja wcześniejszych założeń światowego bilansu cukru wynika z niższej niż wcześniej zakładano produkcji w Tajlandii i Indiach.

Niemiecka firma analityczna F.O. Licht też podniosła prognozę deficytu w sezonie 2015/16 z 6,5 do 7,2 mln t. Jako czynnik wskazany jest słabszy wynik od spodziewanego kampanii cukrowniczej w Chinach. Również inne firmy analityczne zakładają sezon 2015/16 na światowym rynku cukru jako deficytowy, informuje FAMMU/FAPA za Reuters.

W odpowiedzi na najnowsze prognozy światowego bilansu cukru w sezonie 2015/16 na nowojorskiej giełdzie towarowej cukier surowy w ostatnim tygodniu zyskał 8 proc. i wzrósł do 368,4 USD/t. Londyńska giełda towarowa zareagowała zwyżką 5,5 proc. na cukier biały, który podrożał do 466,6 USD/t. Cukier surowy jest obecnie najdroższy od prawie półtora roku. W relacji miesięcznej notowania były wyższe o odpowiednio 19,6 i 17 proc, w ujęciu rocznym o 33,5 i 28 proc.

Agencja Reuters w styczniu br. przeprowadziła ankietę, wśród analityków i handlowców branży cukrowniczej i według jej wskazań na koniec 2016 roku notowania cukru surowego będą wyższe o ponad ¼ względem początku roku. Powodem takich wskazań są prognozy deficytu na globalnym rynku cukru zarówno w sezonie 2015/16, jak i następnym.

Mniejszą dynamiką wzrostu mają charakteryzować się notowania cukru białego. Prognoza zakłada, że na koniec 2016 roku cukier surowy będzie średnio kosztował 16,3 centów za funt (359,3 USD/t) przy cenach rzędu 14,9-16,0 cts/lb w pierwszym kwartale. Oznacza to podwyżkę o 26 proc. Natomiast cukier biały ma kosztować 456 USD/t na koniec 2016 roku, czyli o 14 proc. więcej wobec początku roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • rolnik 34 2016-03-31 11:03:32
    dlatego sieję 15ha buraczka
  • bezpartyjny 2016-03-30 20:02:32
    Cukrownie wykupione i pozamykane, kwoty przeniesione, plantatorzy zlikwidowani, więc cena cukru ma rosnąć. Zarobić muszą rolnicy w krajach, które sporo wydały na walkę z konkurencją. Teraz odbiją swoje na durnym polskim konsumencie. Wystarczy, aby redaktorka zadała sobie trud porównania produkcji i konsumpcji cukru w byłych krajach demoludów teraz i sprzed kilkudziesięciu lat. Czemu brak cukru - odpowiedż na widelcu.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!