Rabobank zwiększył swoją prognozę deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 4,7 do 6,8 mln t. Rewizja wcześniejszych założeń światowego bilansu cukru wynika z niższej niż wcześniej zakładano produkcji w Tajlandii i Indiach.

Niemiecka firma analityczna F.O. Licht też podniosła prognozę deficytu w sezonie 2015/16 z 6,5 do 7,2 mln t. Jako czynnik wskazany jest słabszy wynik od spodziewanego kampanii cukrowniczej w Chinach. Również inne firmy analityczne zakładają sezon 2015/16 na światowym rynku cukru jako deficytowy, informuje FAMMU/FAPA za Reuters.

W odpowiedzi na najnowsze prognozy światowego bilansu cukru w sezonie 2015/16 na nowojorskiej giełdzie towarowej cukier surowy w ostatnim tygodniu zyskał 8 proc. i wzrósł do 368,4 USD/t. Londyńska giełda towarowa zareagowała zwyżką 5,5 proc. na cukier biały, który podrożał do 466,6 USD/t. Cukier surowy jest obecnie najdroższy od prawie półtora roku. W relacji miesięcznej notowania były wyższe o odpowiednio 19,6 i 17 proc, w ujęciu rocznym o 33,5 i 28 proc.

Agencja Reuters w styczniu br. przeprowadziła ankietę, wśród analityków i handlowców branży cukrowniczej i według jej wskazań na koniec 2016 roku notowania cukru surowego będą wyższe o ponad ¼ względem początku roku. Powodem takich wskazań są prognozy deficytu na globalnym rynku cukru zarówno w sezonie 2015/16, jak i następnym.

Mniejszą dynamiką wzrostu mają charakteryzować się notowania cukru białego. Prognoza zakłada, że na koniec 2016 roku cukier surowy będzie średnio kosztował 16,3 centów za funt (359,3 USD/t) przy cenach rzędu 14,9-16,0 cts/lb w pierwszym kwartale. Oznacza to podwyżkę o 26 proc. Natomiast cukier biały ma kosztować 456 USD/t na koniec 2016 roku, czyli o 14 proc. więcej wobec początku roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!