W relacji miesięcznej cukier był droższy odpowiednio o 9,8 i 11,4 proc. Natomiast w ujęciu rocznym cukier surowy był droższy aż o 102,7 proc., a cukier biały o 72,9 proc. W zeszły czwartek, 22 września notowania poszybowały jeszcze wyżej. Cukier biały był po 607 USD/t, a surowy po 590 USD/t.

Cukier jest obecnie najdroższy od czterech lat. Powodami ostatnich podwyżek cukru jest głównie sytuacja w Brazylii, gdzie wyniki w kampanii cukrowniczej za sierpień były dużo słabsze od oczekiwanych. Rynek założył, że ostatecznie podaż brazylijskiego cukru będzie słabsza, informuje FAMMU/FAPA za Reuters.

Notowaniom pomogła decyzja amerykańskiego banku centralnego (FED) o utrzymaniu stóp procentowych na stałym poziomie do końca roku (w praktyce oznacza to, że dolar nie będzie się umacniał, a to w nim denominowany jest głównie handel cukrem). Za wysokimi cenami przemawia także światowy bilans cukru, który w sezonie 2015/16 i następnym ma być wyraźnie deficytowy.