Powodem przecen jest przede wszystkim wysoka podaż cukru z Brazylii, która jest jego największym na świecie eksporterem, oraz słaby real. Wpływ na ceny cukru ma także światowy bilans cukru – rynek od sześciu lat jest w fazie nadwyżki produkcyjnej, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów.

W skali miesiąca cukier surowy jest tańszy o 15,5 proc., a w ujęciu rocznym o 34,2 proc. informuje FAMMU/FAPA. W mniejszym stopniu przeceny dotykają cukru białego, którego podaż w światowym handlu jest ograniczona.

Wysoka różnica w cenie między cukrem białym a surowym, która obecnie przekracza 110 USD/t, preferuje także zakupy cukru surowego. Mimo tego notowania cukru białego są obecnie najniższe od siedmiu lat. Ostatni tydzień przyniósł 1,5 proc. podwyżkę notowań w Londynie do 350,1 USD/t. W relacji miesięcznej cukier biały jest tańszy o 6,1 proc, a w rocznej o 19,1 proc.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!