Jak informuje czeski urząd statystyczny, produkcja mięsa drobiowego w 2014 r. wzrosła tylko nieznacznie o 0,8 proc. do 149,410 tys. ton w wadze tuszki, a w trzecim kwartale 2015 r. wzrosła o 0,6 proc. rok do roku.

Według Eurostatu, produkcja mięsa kurcząt w 2014 r. osiągnęła 143,870 tys. ton, a mięsa indyków 1,010 tys. ton.

Spożycie mięsa ogółem w Czechach spada lub jest w fazie stagnacji ze względu na wzrost cen i zmianę stylu odżywiania się.

Konsumpcja drobiu ustabilizowała się w 2005 r. na poziomie około 25 kg rocznie na osobę, osiągając 24,3 kg w 2013 r.

Import mięsa kurcząt pochodzący przede wszystkim z Polski, Brazylii i Niemiec osiągnął 87,553 tys. ton w 2014 r.

Od stycznia do września 2015 r. import mięsa kurcząt osiągnął 73,294 tys. ton, a eksport 24,842 tys. ton.

Import mięsa indyków pochodzi z tych samych krajów, co import mięsa kurcząt. W 2104 r. wyniósł on 14,330 tys. ton, a w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. 10,697 tys. ton.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!