W porównaniu z analogicznym okresem 2014 r. wzrost wyniósł ponad 857 tys. sztuk, albo 10,2 proc.

Uboje trzody chlewnej w wysokości 14 mln sztuk pozostały na podobnym poziomie jak w 2014 r.

Z 23,24 mln sztuk trzody chlewnej wyprodukowanych w Danii w ciągu trzech kwartałów 39,8 proc. zostało wyeksportowane.

Silny wzrost duńskiego eksportu żywca wieprzowego spowodowany jest przede wszystkim wywozem prosiąt i warchlaków.

Od stycznia do końca września br. z Danii wyeksportowano 9,98 mln prosiąt i warchlaków w wadze do 50 kg. Było to o 891 535, albo 11 proc. zwierząt więcej niż w tym samym czasie w 2014 r. Połowa z nich trafiła do Niemiec, a ponad 1/3 do Polski.

Według dyrektora duńskiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej, w całym 2015 r. 1/3 duńskiej produkcji prosiąt powinna dotrzeć do Polski.

W pierwszym półroczu br. do z Danii do Polski trafiło 2,225 mln sztuk żywca wieprzowego, czyli o 27 proc. więcej niż w tym czasie w 2014 r.

W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2015 r. o 44,5 proc. do 34 750 sztuk wzrósł też duński eksport loch.

W tym samym czasie spadł jednak eksport żywca rzeźnego trzody chlewnej o 16,2 proc. do 233 287 zwierząt.

Prognozy na pierwsze półrocze 2016 r. mówią o eksporcie 6,16 mln sztuk duńskich prosiąt i warchlaków, czyli o 232 tys. sztuk albo 4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2105 r.

Uboje w pierwszym półroczu 2016 r. w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. powinny jednak zmniejszyć się o 121 tys. sztuk, albo 1,3 proc. do 9,27 mln sztuk.

Podobał się artykuł? Podziel się!