Według danych duńskiego stowarzyszenia przemysłu rolnego i żywnościowego (L&F), w ciągu pięciu miesięcy br. do Niemiec sprzedano 221 150 ton żywca wieprzowego i podrobów, czyli o 45 067 ton, albo 16,9 proc. mniej.

Spadek dotyczył przede wszystkim zakupu żywych zwierząt, w szczególności prosiąt, półtusz i produktów ubocznych uboju.

Także do innych krajów UE Duńczycy sprzedali przede wszystkim mniej wieprzowiny, choć ilość żywca wieprzowego pozostała prawie bez zmian. Jednak mimo to sprzedaż żywych zwierząt do Polski spadła o 6,6 proc. do 104 500 ton, a do Włoch o 12,7 proc. do 52 000 ton.

O ile na sprzedaż wieprzowiny na rynkach UE od początku roku do maja 2016 UE wyniosła około 535 300 ton, czyli o 11 proc. mniej niż przed rokiem, to w tym samym czasie eksport do krajów trzecich wzrósł o 15,7 proc. do 260 100 t.

Wzrósł eksport do Chin i Japonii odpowiednio do 138 000 ton i 48 000 ton. Mniejsze jest nadal zainteresowanie zakupem wieprzowiny przez Koreę Południową, Australię i USA.

Całkowity eksport duńskiej wieprzowiny i żywych zwierząt wraz ze sprzedażą do UE wyniósł od stycznia do maja br. około 795 500 ton, czyli o 31 260 ton, albo 3,8 proc. mniej niż rok wcześniej 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!