Firma analityczna Platts Kingsman szacuje deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) na 3,2 mln ton. Obecnie oczekuje się mniejszej produkcji w Brazylii, UE, Chinach i Ameryce Środkowej, zakłada się także spadek spożycia.

Firma analityczna FCStone oszacowała deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) na 3,8 mln ton. Sezon wcześniej nadwyżka produkcyjna wyniosła 0,9 mln ton. Zdaniem analityków w sezonie 2015/16 światowa produkcja cukru zmniejszy się w relacji rocznej o 0,8 proc. do 180,5 mln ton. Powodem spadku są niskie ceny cukru, które zniechęcają do upraw trzciny cukrowej.

Green Pool zwiększyło swój szacunek deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2015/16 do 4,6 mln ton. W sezonie 2014/15 nadwyżka produkcyjna została oszacowana na 3,3 mln ton. Firma analityczna zwraca uwagę, że produkcja cukru w Tajlandii i Chinach będzie mniejsza, niż początkowo zakładano, a w Brazylii rośnie produkcja bioetanolu kosztem cukru.

Jak informuje Reuters, analitycy są zgodni, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru zamknie się niewielkim deficytem.