Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych pięciu miesiącach br. o ok. 67 tys. ton, tj. o 8,4 proc. w porównaniu z tym samym okresem przed rokiem. W okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. sprzedano za granicę o 17,2 proc., tj. o 37,8 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim, a eksport stanowił ok. 30 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych zakładach. Import mięsa drobiowego obniżył się o 9 proc., tj. o 1,1 tys. ton. W kwietniu 2015 r. sprzedaż zagraniczna zwiększyła się o 11 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego, natomiast import był mniejszy o 3,6 proc. Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji żywca drobiowego.

Pełnoporcjowe mieszanki pasz przemysłowych dla kurcząt potaniały w maju 2015 r. o 1 proc. w relacji miesiąc do miesiąca, a dla indyków o 1,4 proc. W relacji do maja 2014 r. ich ceny były niższe odpowiednio o 5,2 proc. i 7 proc.. Relacja cen żywiec/pasza wyniosła na rynku kurcząt 2,72 wobec 2,69 przed rokiem, a na rynku indyków 4,45 wobec 4,06.

Opłacalność produkcji zarówno kurcząt rzeźnych, jak i indyków poprawiła się, mimo spadku cen skupu drobiu rzeźnego.  Średnia cena skupu kurcząt wzrosła w czerwcu 2015 r. do 3,62 zł/kg i była o 2,5 proc. wyższa niż w maju, ale o ok. 7 proc. niższa niż dwanaście miesięcy wcześniej.  Za indyki rzeźne płacono w czerwcu br. 5,99 zł/kg, tj. o 0,3 proc. więcej niż przed miesiącem, ale o 0,4 proc. mniej niż przed rokiem. Średnie ceny zbytu uzyskiwane przez ubojnie przemysłowe za tuszki kurcząt były o 0,3 proc. niższe, a indyków o 1,2 proc. wyższe niż w roku poprzednim.

 Korzystne relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim nie zmieniły się. W maju 2015 r. średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 42,6 proc. przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Przed rokiem były wyższe o 42,2 proc.. Przeciętna cena sprzedaży kurcząt w UE-28 obniżyła się w tym czasie o 3,5 proc., podczas gdy cena polska o 3,7 proc. Spadek cen sprzedaży drobiu notowano we wszystkich obserwowanych krajach członkowskich Unii Europejskiej.  Ich dynamika była najsilniejsza w Hiszpanii ( - 13,5 proc.), w Holandii (-6,8 proc.) i na Węgrzech (- 5,2 proc.), a najsłabsza w Czechach (-1,1 proc.) i w Niemczech (- 2,2 proc.).