PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Eksperci ARR: wieprzowina będzie tańsza niż w 2013 r.

Eksperci ARR: wieprzowina będzie tańsza niż w 2013 r.

Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE spowodowało spadek cen w Polsce. W kolejnych miesiącach mięso to będzie drożało, ale będzie ono tańsze niż rok wcześniej - prognozuje zespół ekspertów Agencji Rynku Rolnego.



Eksperci zwracają uwagę, że krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużej mierze zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego do euro. Według Komisji Europejskiej w tym roku podaż wieprzowiny w UE nieco wzrośnie w porównaniu z 2013 r., co może się przyczynić do spadku unijnych cen. Dlatego i w Polsce ceny te mogą być niższe niż przed rokiem.

W ocenie Zespołu Ekspertów, w czerwcu żywiec wieprzowy może kosztować 5,0-5,3 zł za kg, a we wrześniu jego cena wzrośnie do 5,3-5,7 zł za kg.

Po wprowadzeniu embarga przez Rosję, w lutym 2014 r. żywiec wieprzowy w Polsce skupowano przeciętnie po 4,60 zł/kg, o 9 proc. taniej niż w styczniu 2014 r. i o 11 proc. taniej niż w lutym 2013 r. W marcu br. ceny wzrosły, ale nadal były niższe niż przed rokiem. Na początku kwietnia żywiec wieprzowy skupowano średnio po ok. 5 zł za kilogram.

W końcu listopada 2013 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 11 mln szt., o 1 proc. mniej niż przed rokiem. Według ekspertów, trudności ze zbytem żywca wynikające z rosyjskiego embarga mogą zniechęcić hodowców w Polsce do zajmowania się chowem trzody chlewnej i prowadzić do dalszego spadku pogłowia. Konsekwencją zmniejszenia liczby świń jest spadek produkcji wieprzowiny. W 2013 r. produkcja żywca wieprzowego zmalała o ponad 4 proc. w porównaniu z 2012 r. Ze spadkiem produkcji wieprzowiny trzeba się także liczyć w tym roku.

Amerykańscy analitycy oceniają, że w 2014 r. nastąpi wzrost konkurencji na światowym rynku wieprzowiny. Będzie to wynikało ze zwiększenia produkcji w krajach należących do największych eksporterów wieprzowiny (USA, Brazylia), a także w innych krajach, m.in. na Białorusi i na Ukrainie. Z kolei nastąpi tylko niewielki wzrost globalnego popytu na ten gatunek mięsa.

W 2013 r., pomimo spadku krajowego pogłowia trzody chlewnej, duży popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynił się do zwiększenia jej wywozu. Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych osiągnął nienotowany wcześniej poziom 672 tys. ton, o 14 proc. wyższy niż w 2012 r. Wzrost eksportu produktów wieprzowych był możliwy dzięki zwiększeniu importu trzody chlewnej. Wyjątkowo duży był też import wieprzowiny do Polski, w 2013 r. osiągnął poziom - 802 tys. ton i był o 7 proc. większy niż w 2012 r.

W lutym 2014 r. eksport wieprzowiny z Polski był o 14 proc. mniejszy niż przed rokiem. Było to spowodowane zakazem importu tego mięsa przez Unię Celną (Białoruś, Rosja i Kazachstan). Zmniejszył się również wywóz na Ukrainę (o 89 proc.), do Japonii (o 41 proc.), Korei Południowej (o 31 proc.) i Chin (o 19 proc.). Jednocześnie wzrósł polski eksport mięsa wieprzowego do większości państw UE, w tym m.in. na Słowację (o 38 proc.), do Niemiec (o 29 proc.) i do Włoch (o 27 proc.). W okresie styczeń-luty 2014 r. polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 98 tys. ton, o 1 proc. mniej niż przed rokiem

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • wesołych. arszczecin 2014-04-18 22:08:33
    @miastowy, specjalnie dla Ciebie.
    Właśnie próbuje zrazy wołowe w sosie. Wołowina pierwej sort, z własnej hodowli.
    Palce lizać. Dzięki że na mnie zasuwasz. Spasiba. Merci. Danke. Thanx.
    Nie uwierzysz jakie dobre :)
  • rolnik 2014-04-18 21:52:29
    W lecie cena będzie po 7-8 zł za kg, bo do lata zniknie prawie całkiem polska zdrowa wieprzowina,tylko zachodni chłam który wisi w chłodniach około roku ,Niemcy Holandia Belgia tylko ręce zacierają że pozbędą się starych zapasów wyślą to do Polski,,już brakuje świń na małych skupach,a co będzie za miesiąc -dwa tragedia ,no za taką cenę po 4,60 zł za kg nikt kto umie liczyć hodował nie będzie,przy takiej cenie trzeba dołożyć po 40 zł do każdego tucznika żeby wyjść na zero a gdzie zarobek
  • mlody 2014-04-16 11:51:42
    Ci "eksperci" to niech kombunują lepiej co zrobić żeby sie chłopu poprawiło szukają zbytu na trzode póki jest jeszcze jaka polska świnia w chlewniach bo cierpliwosc się konczy powoli
  • malorolny 2014-04-16 10:41:06
    jak rzadza psedorolnicy tej organizacji Poprawie Sobie Los to zawsze rolnitwo ma trudno i smieszno (ale nie jest do smiechu)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!