W okresie styczeń-sierpień 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 311,4 tys. t, a jego wartość 148,2 mln euro. Według informacji przygotowanej przez zespół FAMMU/FAPA oznacza to wzrost wolumenu o 6,4 proc. r/r przy zwiększeniu wartości o 17,1 proc. Średnia wartość eksportu zwiększyła się o 10,1 proc. do 476 euro/t, czyli do około 2,08 zł/kg.

Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61 proc. wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 517 euro/t czyli o 12,5 proc. drożej względem roku ubiegłego, w przybliżeniu po 2,25 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 412 euro/t o 9,3 proc. drożej, czyli po ok. 1,8 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja Kazachstan i Rosja.

W tym samym czasie import cukru do Polski był dwukrotnie większy i wyniósł 190,9 tys. t, a jego wartość była wyższa o 96,9 proc, zwiększając się do 82,9 mln euro. Cukier sprowadzano po średnio 434 euro/t o 1,6 proc. taniej r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy, czyli po ok. 1,89 zł/kg.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 73 proc. sprowadzonego cukru, średnio po 418 euro/t czyli o 2,3 drożej r/r, po ok. 1,83 zł/kg. Cukier sprowadzano z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa i kraje te korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

Pozostałą część cukru sprowadzono od unijnych partnerów po 474 euro/t, czyli po ok. 2,07 zł/kg tj. taniej o 2,8 proc. niż w analogicznym okresie w roku ubiegłym. W ramach Unii cukier importowaliśmy w największym stopniu ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech.

W okresie styczeń-sierpień 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem spadło o 39 proc. osiągając 120,5 tys. t i wartość 65,3 mln euro, co oznacza spadek o 22,7 proc. Niższe saldo to przede wszystkim skutek znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.

Sierpień okazał się miesiącem wzmożonej wymiany handlowej cukrem. Polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu nieco ponad 51 tys. t cukru. Stanowi to ok. 16 proc. łącznej ilości cukru wyeksportowanego w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 roku. Ok. 21 tys. t trafiło do UE, w tym 11 tys. t do Niemiec.

Także w sierpniu importerzy sprowadzili blisko 35 tys. t cukru, tj. ok. 18 proc. przywozu w całym analizowanym okresie. Największy udział w imporcie w tym czasie, bo ok 18 tys. t miało Zimbabwe i Mozambik, ok. 11 tys. t. Najprawdopodobniej importowano cukier trzcinowy do rafinacji.

Rosnący eksport można wiązać z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei spory import z niewielkimi zakupami z lipca i wysokim wywozem, który mógł pogorszyć zaopatrzenie krajowego rynku. Trzeba podkreślić, że dane za osiem miesięcy 2016 roku po raz pierwszy pokazały wzrost eksportu w ujęciu ilościowym, a wartościowo już w lipcu. Powodem są wysokie ceny na światowym rynku, które zachęcają do wywozu.