Wartość unijnego eksportu żywności i produktów rolnych między sierpniem 2014 a kwietniem 2015 wyniosła 95,232 mld euro, czyli o 4,381 mld euro, albo 5 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Wzrost wartości tego eksportu spowodowany jest przede wszystkim większym popytem ze strony USA i Chin oraz niższą wartością euro. Rekord unijnego eksportu padł w kwietniu br.gdy  wyniósł 11,228 mld euro.

W opisywanym okresie eksport rolno-spożywczy do Rosji spadł o 42 proc. do 3,630 mld euro. Najbardziej dotkniętymi rosyjskim embargiem krajami są Polska i Litwa, które odniosły największe straty- odpowiednio 0,59 mld euro i 0,53 mld euro.

Według premiera Dymitra Miedwiediewa, w obecnej sytuacji rosyjskie rolnictwo i przemysł żywnościowy otrzymały wyjątkową szansę, aby zwiększyć sprzedaż i rozszerzać swoją obecność w sieciach sprzedaży detalicznej.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!