Ceny wieprzowiny w okresie od stycznia do czerwca br. były o 10 proc. niższe niż przed rokiem, a wartość sprzedanej wieprzowiny o 7 proc. niższa niż w pierwszej połowie 2014 r. Natomiast produkcja trzody chlewnej była większa o 5 proc. niż w 2014 r.

Dane dotyczące wewnętrznego eksportu w UE wskazują, że w pierwszej połowie 2015 r. najbardziej, bo ze 129,7 do 165,3 tys. ton, czyli o 27,4 proc. wzrósł eksport z Polski, mniej, bo o 12 proc. do 436 tys. ton zwiększył się eksport hiszpański. W tym samym czasie o 11,4 proc. do 161,7 tys. ton spadł eksport francuski, a o 1,5 proc. do 690 tys. ton niemiecki.

Import wewnętrzny w UE w pierwszej połowie 2015 r. wzrósł przede wszystkim w przypadku Polski – o 11,5 proc. do 331,7 tys. ton i Czech o 7,9 proc. do 124,4 tys. ton. W tym samym czasie o 9,3 proc. do 458,9 tys. ton spadł import niemiecki, a brytyjski o 2,1 proc. do 161,8 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!