Jednocześnie na stronie internetowej AQSIQ została opublikowana lista zatwierdzonych sadów oraz pakowalni, co jest równoznaczne z otwarciem chińskiego rynku dla polskich jabłek.

W bieżącym sezonie, zostały zarejestrowane i objęte stosownymi kontrolami przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalni. 

Dopuszczenie eksportu z Polski do Chin świeżych owoców - jabłek stanowi zwieńczenie starań Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  Ambasady RP w Chinach, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz zainteresowanych podmiotów gospodarczych,  rozpoczętych w sierpniu 2014 roku, poprzez złożenie wniosku wraz z koniecznym opracowaniem na temat zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem standardów ochrony przed szkodnikami i chorobami. Od czasu złożenia wniosku o dopuszczenie eksportu polskich jabłek na chiński rynek, pomiędzy Głównym Inspektoratem a Generalnym Urzędem ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chin (AQSIQ), przy udziale Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, toczyły się intensywne negocjacje i odbyły się liczne spotkania. Na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w ramach toczącej się procedury, we wrześniu 2015 r. został przeprowadzony przez inspektorów chińskich pierwszy audyt polskiego systemu produkcji, z uwzględnieniem zasad nadzoru nad stanem fitosanitarnym sadów i ich ochroną przed agrofagami. Między innymi dzięki pozytywnym wynikom tego audytu, w dniu 20 czerwca 2016 r. został podpisany Protokół w sprawie warunków eksportu jabłek z Polski do Chin. W dalszej kolejności, w październiku 2016 roku został przeprowadzony przez chińskich inspektorów kolejny audyt w celu oceny sposobu wdrożenia przez Polskę wymogów fitosanitarnych ustalonych w Protokole. Eksperci AQSIQ zaznaczyli, że zapisy Protokołu zostały wykonane i wdrożone przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Na inspektorach AQSIQ wywarły duże wrażenie: wieloletnia tradycja uprawy jabłek w Polsce, standardy technologii uprawy, jak również wykorzystywanie metod integrowanej ochrony i integrowanej produkcji jabłek. W ich ocenie stosowanie takiego systemu wpływa na wysoką jakość uzyskiwanego produktu, w szczególność poprzez zmniejszenie ilości zużytych środków ochrony roślin, a równocześnie wywiera pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Należy zaznaczyć, że zakończenie procedury w ciągu dwóch lat od złożenia wniosku należy postrzegać jako wielki sukces Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, polskich służb dyplomatycznych, a także polskich przedsiębiorców i producentów. Jak wynika z informacji uzyskanych przez Ambasadę jest to jak dotąd najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny w celu dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich państw członkowskich UE.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!