Indeks cen żywności FAO w czerwcu stracił 1 proc., spadając do 165 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 21 proc. Obecnie żywność jest najtańsza od września 2009 roku.

Indeks cukru FAO stracił od maja do czerwca 7 proc, spadając do 177 punktów. Spadek jest powodowany doniesieniami wyżej produkcji niż się spodziewano w Indiach, Tajlandii i Brazylii. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 32 proc.

Indeks zbóż wzrósł o 2 proc. – podrożała pszenica i inne zboża przy słabnących cenach ryżu. Indeks olejów zyskał 1 proc. – - podrożały olej palmowy i sojowy.

Indeks produktów mleczarskich stracił 4 proc. – potaniało mleko w proszku, spadły ceny masła i sera. Dla mięsa indeks FAO stracił 1 proc. – potaniała wołowina i mięso owcze przy rosnących cenach wieprzowiny.