W stosunku do listopada grudniowy wskaźnik średnich cen żywności był o 1,0 punkt niższy.

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż w stosunku do listopada spadł o 1,3 proc. ze względu na silniejszą konkurencję wśród producentów kukurydzy i oczekiwaną większą ilość pszenicy dostarczanej na rynki światowe po zniesieniu ceł wywozowych w Argentynie.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych w spadł w grudniu o 1,0 proc., a w ciągu 2015 r. był o 28,5 proc. niższy od średniej w 2014 r.

Wskaźnik cen mięsa w grudniu był o 2,2 proc. niższy od listopadowego na skutek wzrostu produkcji wieprzowiny w Europie i spadku popytu na importowaną wołowinę w USA. W 2015 r. wskaźnik cen mięsa był średnio o 15,1 proc. niższy niż w 2014 r.

Wskaźnik cen olejów roślinnych był w grudniu wyższy o 2,1 proc. na skutek niepewnej wysokości zbiorów soi w Brazylii, w ciągu całego 2015 r. był średnio 19 proc. niższy niż w 2014 r.

Wskaźnik cen cukru z kolei wzrósł w grudniu o 0,6 proc. więcej niż w listopadzie, ale w 2015 r. był średnio 21 proc. niższy niż w 2014 r.