PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Kwietniowy wskaźnik cen żywności niższy od marcowego

FAO: Kwietniowy wskaźnik cen żywności niższy od marcowego fot Fotolia

Autor: JK

Dodano: 08-05-2015 11:28

Kwietniowy średni wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 171 punktów i w porównaniu ze marcowym spadł o 2,1 punktu, czyli 1,2 proc., a w porównaniu z kwietniem 2014 r. i o 40,5 punktu, czyli 19,2 proc.. Wskaźnik FAO średnich cen żywności z kwietnia jest na najniższym poziomie od czerwca 2010 r



Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on wskaźniki cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż w kwietniu wyniósł 167,6 punktów i był niższy od marcowego o 2,2 punktu, czyli 1,3 proc. Do spadku przyczyniła się zmniejszająca się cena pszenicy spowodowana dużymi dostawami na rynek i oczekiwaniem kupujących na dalszy spadek cen. Ceny kukurydzy od marca zmieniły się nieznacznie, podobnie jak ceny ryżu, na który był niewielki popyt.

Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł 150,2 punktów, czyli o 1,5 punktu, albo 1,0 proc. mniej niż w marcu br. Ceny oleju sojowego powoli rosły.

Wskaźnik cen mleka w kwietniu wyniósł 172,4 punkty, czyli o 12,5 punktu, albo 6,7 proc. mniej niż w marcu 2015 r. Do spadku przyczyniły się najbardziej zmniejszenie cen mlek w proszku i masła. Na wysokość wskaźnika wpłynęła też niepewna sytuacja związana z poziomem chińskiego importu i kontynuacja rosyjskiego embarga.

Wskaźnik cen mięsa w kwietniu wyniósł średnio 178 punktów, czyli o 3 punkty, albo 1,7 proc. mniej niż w marcu. Na wartość wskaźnika wpłynęły wyższe ceny wołowiny i jagnięciny w Australii i Nowej Zelandii. Ceny wieprzowiny lekko wzrastały, a drobiu spadały.

Wskaźnik średnich cen cukru wyniósł w kwietniu br. 185,5 punktu, czyli o 2,4 punktu, albo 1,3 proc. mniej niż w marcu. Wysokość wskaźnika cen cukru w kwietniu 2015 r. była najniższa od lutego 2009 r. Spadek wskaźnika spowodowany był przed wszystkim prognozami większych zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.85.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!