Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik średnich cen zbóż w porównaniu z lipcem spadł o 5,6 proc. Przyczyniło się do tego dobre warunki wegetacji kukurydzy w USA, czyli największego światowego producenta i eksportera. Spadek związany był również z dużymi dostawami pszenicy i perspektyw jej dużego eksportu z rejonu Morza Czarnego.

Wskaźnik średnich cen olejów roślinnych spadł w lipcu o 2,8 proc. Przyczyniło się do tego zmniejszenie ocen oleju palmowego oraz światowe ceny soi, słonecznika i oleju rzepakowego.

Wskaźnik średnich cen wyrobów mlecznych wzrósł o 3,2 proc. z powodu silnego wzrostu cen masła.

Wskaźnik średnich cen mięsa wzrósł o 1,3 proc. w stosunku do czerwca br. powodem były niedobory żywca wieprzowego, zmniejszenie pogłowia owiec i mniejsza produkcja wołowiny.

Wskaźnik średnich cen cukru wzrósł o 2,2 proc. w stosunku do lipca br. Sprawiło to przede wszystkim umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.